A Rosenthal család Nagyszöllősön élt, Kárpátalján.

Csatolok egy képet Rosenthal Ábrahámról (dédapám) és gyermekeiről (nagyanyám, Rosenthal Szidónia a szélen álló legnagyobb lány. A képen látható Rubin Zseni – † 1944- dédapám második felesége volt):

Rosenthal Csalad

Rosenthal Ábrahám

* Nagyszöllős, 1893. máj. 28. † 1944 okt. ? legalább egy mun­kaszolgálatos túlélő Monor környékén látta élve utoljára, 1945-ben erről számolt be.

Órás, ékszerész.

Nagyszöllős, Horthy Miklós tér 17. szám alatt lakott az állampolgársági bizonyítványa szerint.

Két méter magas volt, tüdőbetegségben szenvedett.

A téli Kárpátokban, amikor a hó ellepte a házat és nem lehetett kimenni, hegedült és énekelt a gyermekeinek.

Beck Laura halála után Rubint Zsenya (+1944) lett a felesége, és a gyermekek nevelője.

1944.-ben még karjaiba vehette első unokáját, Waldmann Sándort, majd röviddel ezután a Dessewffy utca 8-10 szám alatti csillagos ház első emeletéről végleg elvitték a nyilasok aknaszedésre és mezőgazdasági munkára.

Két levél a sok közül

P1060834

Sikerült még időben megtalálnom Dédapámnak a Holocaustot (is) túlélő testvérét Brooklynban. A két levélből két nagyon fontos dolog derül ki. Az egyik hogy, több mint fél évszázaddal a Holocaust után sem tudott a család felejteni, borzasztó, de szerepel Hitler is a levélben. A másik, hogy Rosenthal Dóra (1916-2000) szülei az én ükszüleim (!) voltak, így hacsak egy kicsikét is, de sikerült “megérintenem” őket. Ráadásul Dóra halála után majdnem egy évtizeddel végre sikerült Ukrajnában adatokhoz jutni, mely megerősítette, hogy az ő nagyapja és nagyanyja (azaz én szépszüleim) neve Roenthal Salamon és Leah voltak.

 És a többi rokon (a teljesség igénye nélkül):

Dorothy and Pearl Rosenthal Family Picture Gittel #1 Mendel at Sheindel's Wedding Shalom Sheindel's Wedding #1 Sheindel's Wedding #2 Shmelkie Zoli Yossi

A Rosenthalok, akik kijutottak az USA-ba, mind nagyon vallásosak maradtak.

Itt egy kedvenc unokatestvérem, Rabbi Moshe Rudner:

http://www.youtube.com/watch?v=rrAw3dLsEl8#t=4170